Канон во время губительного поветрия

В воскресение 22 марта после окончания Божественной Литургии в нашем храме будет служиться молебен вовремя гибительного поветрия. У кого нет возможности помолиться в храме, могут прочесть канон самостоятельно и помолиться дома.

Канон во время губительнаго поветрия и смертоносныя заразы

Слава Тебе Боже наш , слава Тебе.

Царю небесный, Утешителю, Душе истины, иже везде сый и вся исполняяй, Сокровище благих и жизни Подателю, прииди и вселися в ны, и очисти ны от всякия скверны, и спаси, Блаже, души наша.

Святый Боже, Святый Крепкий, Святый Безсмертный, помилуй нас. Трижды.

Слава… И ныне…

Пресвятая Троице, помилуй нас. Господи очисти грехи наша; Владыко, прости беззакония наша; Святый, посети и исцели немощи наша, имене Твоего ради.

Господи, помилуй. Трижды

Слава… И ныне…

Отче наш, иже еси на небесех, да святится Имя Твое, да приидет Царствие Твое: да будет воля Твоя, яко на небеси, и на земли. Хлеб наш насущный даждь нам днесь, и остави нам долги наша, якоже и мы оставляем должником нашим: и не введи нас во искушение, но избави нас от лукаваго.

Господи, помилуй. 12 раз.

Слава… И ныне…

Приидите, поклонимся Цареви нашему Богу.

Приидите, поклонимся и припадем Христу, Цареви нашему Богу.

Приидите, поклонимся и припадем самому Христу, Цареви и Богу нашему.

Псалом 37

Господи, да не яростию Твоею обличиши мене, ниже гневом Твоим накажеши мене. Яко стрелы Твоя унзоша во мне, и утвердил еси на мне руку Твою. Несть исцеления в плоти моей от лица гнева Твоего, несть мира в костех моих от лица грех моих. Яко беззакония моя превзыдоша главу мою, яко бремя тяжкое отяготеша на мне. Возсмердеша и согниша раны моя от лица безумия моего. Пострадах и слякохся до конца, весь день сетуя хождах. Яко лядвия моя наполнишася поруганий, и несть исцеления в плоти моей. Озлоблен бых и смирихся до зела, рыках от воздыхания сердца моего. Господи, пред Тобою все желание мое, и воздыхание мое от Тебе не утаися. Сердце мое смятеся, остави мя сила моя, и свет очию моею, и той несть со мною. Друзи мои и искреннии мои прямо мне приближишася, и сташа. И ближнии мои отдалече мене сташа, и нуждахуся ищущии душу мою: и ищущии злая мне глаголаху суетная, и льстивным весь день поучахуся. Аз же яко глух не слышах, и яко нем не отверзаяй уст своих, И бых яко человек не слышай, и не имый во устех своих обличения. Яко на Тя, Господи, уповах, Ты услышиши, Господи Боже мой. Яко рех: да не когда порадуют ми ся врази мои: и внегда подвижатися ногам моим, на мя велеречеваша. Яко аз на раны готов, и болезнь моя предо мною есть выну. Яко беззаконие мое аз возвещу, и попекуся о гресе моем. Врази же мои живут, и укрепишася паче мене, и умножишася ненавидящии мя без правды. Воздающии ми злая воз благая оболгаху мя, зане гонях благостыню. Не остави мене, Господи Боже мой, не отступи от мене. Вонми в помощь мою, Господи спасения моего.

Псалом 90

Живый в помощи Вышняго, в крове Бога Небеснаго водворится, Речет Господеви: Заступник мой еси и Прибежище мое, Бог мой, и уповаю на Него. Яко Той избавит тя от сети ловчи и от словесе мятежна: Плещма Своима осенит тя, и под криле Его надеешися: оружием обыдет тя истина Его. Не убоишися от страха нощнаго, от стрелы летящия во дни, от вещи во тьме преходящия, от сряща и беса полуденнаго. Падет от страны твоея тысяща, и тьма одесную тебе, к тебе же не приближится: Обаче очима твоима смотриши, и воздаяние грешников узриши. Яко Ты, Господи, упование мое: Вышняго положил еси прибежище твое. Не приидет к тебе зло, и рана не приближится телеси твоему: Яко Ангелом Своим заповесть о тебе, сохранити тя во всех путех твоих. На руках возмут тя, да не когда преткнеши о камень ногу твою: На аспида и василиска наступиши, и попереши льва и змия. Яко на Мя упова и избавлю и: покрыю и, яко позна имя Мое. Воззовет ко Мне, и услышу его: с ним есмь в скорби, изму его, и прославлю его: Долготою дней исполню его и явлю ему спасение Мое.

Слава… И ныне…

Аллилуия, аллилуия, аллилуия, слава Тебе, Боже. Трижды

Тропарь, глас 2:

Во гневе Твоем, Боже, помяни щедроты Твоя, прах бо и пепел есмы, дух ходяй и не обращаяйся, и не яростию Твоею обличи нас, да не погибнем до конца, но пощади души наша, яко един Милосерд. Дважды.

Слава… И ныне…

Богородичен, глас 4:

Заступнице усердная, Мати Господа Вышняго, за всех молиши Сына Твоего Христа Бога нашего, и всем твориши спастися, в державный Твой покров прибегающим. Всех нас заступи, о Госпоже Царице и Владычице, иже в напастех и в скорбех и в болезнех обремененных грехи многими, предстоящих и молящихся Тебе умиленною душею и сокрушенным сердцем пред пречистым Твоим образом со слезами, и невозвратно надежду имущих на Тя, избавления всех зол, всем полезная даруй и вся спаси, Богородице Дево: Ты бо еси Божественный покров рабом Твоим.

Псалом 50

Помилуй мя, Боже, по велицей милости Твоей, и по множеству щедрот Твоих очисти беззаконие мое. Наипаче омый мя от беззакония моего, и от греха моего очисти мя. Яко беззаконие мое аз знаю, и грех мой предо мною есть выну. Тебе Единому согреших, и лукавое пред Тобою сотворих: яко да оправдишися во словесех Твоих, и победиши, внегда судити Ти. Се бо в беззакониих зачат есмь, и во гресех роди мя мати моя. Се бо истину возлюбил еси, безвестная и тайная премудрости Твоея явил ми еси. Окропиши мя иссопом, и очищуся: омыеши мя, и паче снега убелюся. Слуху моему даси радость и веселие: возрадуются кости смиренныя. Отврати лице Твое от грех моих, и вся беззакония моя очисти. Сердце чисто созижди во мне, Боже, и дух прав обнови во утробе моей. Не отвержи мене от лица Твоего, и Духа Твоего Святаго не отыми от мене. Воздаждь ми радость спасения Твоего, и Духом Владычним утверди мя. Научу беззаконные путем твоим, и нечестивые к Тебе обратятся. Избави мя от кровей, Боже, Боже спасения моего: возрадуется язык мой правде Твоей. Господи, устне мои отверзеши, и уста моя возвестят хвалу Твою. Яко аще бы восхотел еси жертвы, дал бых убо: всесожжения не благоволиши. Жертва Богу дух сокрушен: сердце сокрушенно и смиренно Бог не уничижит. Ублажи, Господи, благоволением Твоим Сиона, и да созиждутся стены Иерусалимские. Тогда благоволиши жертвы правды, возношение и всесожегаемая: тогда возложат на олтарь Твой тельцы.

Канон Пречистей и Единосущней и Животворящей, неразделимей Троице, и ко всем святым

Песнь 1

Ирмос: Колесницегонителя фараоня погрузи чудотворяй иногда Моисейский жезл, крестообразно поразив и разделив море, Израиля же беглеца, пешеходца спасе, песнь Богови воспевающа.

Припев: Милостиве Господи, помилуй рабов Твоих.

Вседетельная, и Срасленая, и Сопрестольная, и Единосильная, и Трисветлая Славо, Отче Непостижиме, Сыне и Душе Святый, лютыя болезни рабы Твоя свободи, яко да благодарственно Тя славим.

Милостиве Господи, помилуй рабов Твоих.

Грехов буря изрину мя в глубину немощи, и частыя болезни, якоже треволнение мя обуревают окаяннаго: Единосильная Державо, Троице Святая, умилосердися, и спаси мя люте погибающа.

Слава: О содержащаго греза избави, Троице нераздельная, нас Твоя рабы, росою милости Твоея угашающи зной лютых моих болезней, и здравие подающи, яко да православно воспеваем Тя.

И ныне, Богородичен: Избавителя и Вседетеля и Господа во чреве носившая, наша недуги, Всечистая, понесшаго: Того убо моли лютыя немощи Твоя рабы избавити, едина человеков Помоще.

Песнь 3

Ирмос: Небеснаго круга Верхотворче Господи , и Церкве Зиждетелю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных утверждение, едине Человеколюбче.

Милостиве Господи, помилуй рабов Твоих.

Небеснии умове, ангельския чины, Престоли, и Начала, и Силы, и Господьства, молят Тя, Благаго и Спаса: губительнаго свободи недуга рабы Твоя.

Милостиве Господи, помилуй рабов Твоих.

Да человеколюбия на мнозе, Владыко, Твоего покажеши бездну, Всесильне, недуга свободи смертоноснаго, и болезней лютых рабы Твоя, Едине Долготерпеливе.

Слава: Яко Божии предстоятели, служебнии дуси, Ангелы и Архангелы, Сего молите, утолити недуг, разорити печаль, смертоносныя же части избавити.

И ныне: Исцелений источника Тя благих показа, бездна из Тебе прошедшая, Христос Господь, Отроковице Пренепорочная, темже рабы Твоя избави, немощи бурею потопляемых.

Избави от бед рабы Твоя, Многомилостиве, яко мы усердно к Тебе прибегаем, к милостивому Избавителю, всех Владыце, в Троице славимому Богу.

Седален, глас 2:

Не отрини до конца согрешшия люди Твоя, Владыко, ниже остави милости и щедроты Твоя о нас, но яко бездна сый щедрот и милосердия пучина, приими мольбы наша, и избави нас от належащия беды и нужды, Един бо еси благоуветливый.

Песнь 4

Ирмос: Ты моя крепость, Господи , Ты моя и сила, Ты мой Бог, Ты мое радование, не оставль недра отча и нашу нищету посетив. Тем с пророком Аввакумом зовк Ти: силе Твоей слава, Человеколюбче.

Милостиве Господи, помилуй рабов Твоих.

Ныне сень воистинну смертная обыде, и ко адовым вратом приближи, но Ты, Спасе, яко силен, нас возставивый, удиви милости Твоя, спасаяй в вере несумненной вопиющих: сле Твоей слава, Человеколюбче.

Милостиве Господи, помилуй рабов Твоих.

Христовы таинницы, самовидцы и проповедницы, приимшии дар исцеления, и врачеве суще душевнии, о нужде мя, Апостоли, изведите содержащаго недуга, Иисуса моляще Владыку, и Избавителя, и Господа.

Слава: Грехов буря ныне нас постиже, немощи волны обуревают, болезни погружают частыя: скорби бо и болезни нас окаянных обретоша. Апостоли Господни, вашими мольбами, помощи руку подайте.

И ныне, Богородичен: Болезньми лютыми и частыми ударяеми, Дево, вси Тебе припадаем: державным покровом Твоим, Чистая, спаси нас всех, ущедри, Богоневестная, избави мора, и лютыя немощи, и болезни исцели, Владычице.

Песнь 5

Ирмос: Вскую мя отринул еси от лица Твоего, Свете Незаходимый, и покрыла мя есть чуждая тьма, окаяннаго, но обрати мя, и к свету заповедей Твоих пути моя направи, молюся

Милостиве Господи, помилуй рабов Твоих.

Моря прелести, медоточными вашими моленьми, священнии пророцы потопивше, ныне преложите горесть всю губительныя нынешния немощи, на божественную благомощия сладость.

Милостиве Господи, помилуй рабов Твоих.

Пронзени быхом стрелами немощи, повелением Твоим, Господи, и утвердися на нас рука Твоя, Всесильне: яко Бог Щедрый, ущедри всех Твоею милостию, молитвами святых мучеников Твоих.

Слава: Сына якоже древле сына вдовича возставил еси, Твоим повелением, умерщвлена, Слове, лютыя немощи рабы Твоя, яко един Благ и Милостив, избавивый, оживотвори, едине Человеколюбче.

И ныне, Богородичен: В нощи житейстей буря постиже всякаго озлобления, покрыло мя, Дево, немощи омрачение, но возсияй ми прохлаждения, Пречистая, свет, и к свету благомощия настави.

Песнь 6

Ирмос: Очисти мя, Спасе , многа бо беззакония моя, и из глубины зол возведи, молюся: к Тебе бо возопих, и услыши мя, Боже спасения моего.

Милостиве Господи, помилуй рабов Твоих.

В пучине пропасти и немощей облежим, губительныя напасти обуревают волны, Правителю Господи, помощи руку простер ныне, спаси.

Милостиве Господи, помилуй рабов Твоих.

Расслабленнаго якоже древле стягнул еси, Божественным манием от недуга болезненнаго, и одра озлобления, и от недуга тяжчайшаго, ущедрив даждь здравие, Многомилостиве.

Слава: Пророческий лик, Апостолов собрание, полк страдальцев ныне молит Тя, едине Многомилостиве, о людех Твоих, Блаже, сих ущедри.

И ныне, Богородичен: Марие, чистое девства Сокровище, Ты очисти нас, и недугов, и скорбей, и содержащия ныне немощи избави, да верою Тя прославим.

Избави от бед рабы Твоя, Многомилостиве, яко мы усердно к Тебе прибегаем, к милостивому Избавителю, всех Владыце, в Троице славимому Богу.

Песнь 7

Ирмос: Божия снизхождения огнь устыдеся в Вавилоне иногда. Сего ради отроцы в пещи, радованною ногою, яко во цветнице, ликующе, пояху: благословен еси, Боже отец наших.

Милостиве Господи, помилуй рабов Твоих.

Опаляет пещь безмерных болезней, и сжигает мя огневицы губительныя пламень непрестанно безстуднейший, но росою милости Твоея, Спасе, прохлади поюща: благословен Бог отец наших.

Милостиве Господи, помилуй рабов Твоих.

Пророцы, Апостоли, мучеников собори, божественнии учителие, болезни недугующих нас мольбами укротите, и здравие даруйте поющим: благословен Бог отец наших.

Слава: Словом Лазаря воскресивый, ныне яко из гроба нас лютыя немощи возставивый, оживи, Господи, да вопием песнь благодарственную: благословен Бог отец наших.

И ныне, Богородичен: Щедра сущая, и Мати Всещедраго, ущедривши избави Твоя люди, призывающия милости Твоя, Дево, и поющия: благословен Бог отец наших.

Песнь 8

Ирмос: Седмерицею пещь халдейский мучитель Богочестивым неистовно разжже, силою же лучшею спасены, сия видев, Творцу и Избавителю вопияше: отроцы, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

Милостиве Господи, помилуй рабов Твоих.

Болезненно стенем, от одра болезни нашея, и от губительныя немощи, вопием к Тебе Человеколюбцу, сердечныя очи ныне простирающе, здравия просим. Посети нас, Спасе, и возстави пети: людие, превозносите во вся веки.

Милостиве Господи, помилуй рабов Твоих.

В нашу немощь милостивне облекийся, и уподобитися человеком изволивый, молитвами преподобных Твоих, отчаянных спаси нас, воздвигни из гроба отчаяния пети: отроцы, благословите, священницы, пойте, людие, превозносите во вся веки.

Слава: Содетелю естества, Подателю исцеления, утробы щедрот и благоутробия пучину яко имеяй, Долготерпеливе, посещением посети от губительныя немощи люди Твоя и оживи вопити: священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

И ныне, Богородичен: Крепкая Помоще и известное Заступление, отчаявшихся Надежде, Пренепорочная, посети страждущия болезненно рабы Твоя, облегчи тяжесть горькия немощи, отжени недуг губительныя нужди, и спаси рабы Твоя, Дево Богородице.

Песнь 9

Ирмос: Ужасеся о сем небо , и земли удивишася концы, яко Бог явися человеком плотски, и чрево Твое бысть пространнейшее небес: тем Тя, Богородицу, Ангелов и человек чиноначалия величают.

Милостиве Господи, помилуй рабов Твоих.

Чудеса велия, ихже несть числа, сотворивый Безсмертне, на рабы Твоя милости Твоя, Боже, яко Милостив покажи, и содержащия нас ныне свободи болезни, моленьми рождшия Тя, и лика страстотерпцев Твоих.

Милостиве Господи, помилуй рабов Твоих.

Ангелов, Архангелов и пророков, Апостолов, мучеников, преподобных же, иерархов, священномучеников Твоих молитвами, плач рабов Твоих обрати, Всесильне, в радость: исцели болезнь, облегчи недуги, и здравие нам даруй.

Слава: Душ же и телес Врача, в милости богатаго Господа Тебе молю: исцели страсти моя многия, болезней измени и скорбных мя, яко Благ и един Благодетель, и спасай верою чистою Тя величающих.

И ныне, Богородичен: Щедраго рождшая и Милостиваго, и Владыку, и Создателя, и Господа, и ныне на мне покажи Твоя обычно щедроты, и лютаго мя избави недуга, изнуряющего душу мою, Дево Богородице, и подаждь ми здравие, яко да непрестанно величаю Тя.

Достойно есть яко воистинну блажити Тя Богородицу, присноблаженную и пренепорочную, и Матерь Бога нашего. Честнейшую Херувим, и славнейшую без сравнения Серафим, без истления Бога Слова рождшую, сущую Богородицу Тя величаем.

Помилуй нас, Господи, помилуй нас: всякаго бо ответа недоумеюще, сию Ти молитву яко Владыце грешнии приносим: помилуй нас.

Слава: Господи, помилуй нас, на Тя бо уповахом: не прогневайся на ны зело, ниже помяни беззаконий наших, но призри и ныне яко благоутробен, и избави ны от враг наших: Ты бо еси Бог наш, и мы людие Твои, вси дела руку Твоею, и имся Твое призываем.

И ныне: Милосердия двери отверзи нам, благословенная Богородице, надеющиеся на Тя да не погибнем, но да избавимся Тобою от бед: Ты бо еси спасение рода христианскаго.

Господу помолимся.

Господи Боже наш, призри с высоты святыя Твоея на молитву нас грешных и недостойных рабов Твоих, беззаконьми нашими Твою благость прогневавших, и благоутробие Твое раздраживших, и не вниди в суд с рабы Твоими, но отврати страшный гнев Твой, праведно на ны движимый, утоли губительное прещение, устави грозный Твой меч, невидимо безгодно секущий нас, и пощади нищих и убогих рабов Твоих, и не затвори в смерти души наша, в покаянии сокрушенных сердцем и со слезами к Тебе Милосердому, Благоуветливому, и Благопременительному Богу нашему припадающих.